Project:

Ombouw VW Transporter T5 naar buscamper voor Marcel en Gea uit Woerden

 

Verwachte opleverdatum:

eind april 2019

Volg hier het ombouwproject voor de buscamper van Marcel en Gea uit Woerden:

Wie zijn Marcel en Gea:

Marcel en Gea zijn echte sportfanaten. Marcel zit veel op de racefiets en ATB. Gea doet dit ook, maar combineert dit ook nog met zwemmen en hardlopen. Momenteel is zij aan het trainen voor een hele triathlon. Samen hebben zij drie dochters die op hoog niveau fietsen (of gefietst hebben) en hockey spelen.

Marcel en Gea waren op zoek naar een kleine buscamper. Met deze camper willen zij weekenden weg, op vakantie en…. naar sportwedstrijden. Zij willen de mogelijkheid hebben om fietsen mee te nemen. Ook zullen hun dochters af en toe meegaan.  Met Marcel en Gea ben ik tot een overzicht van specificaties gekomen waaraan de camper moet voldoen:

Wensen en specificaties

 • kleine buscamper: de camper moet geparkeerd kunnen worden op de oprit bij hun huis. Bovendien moet de camper makkelijk te manouvreren zijn in het dagelijks verkeer omdat zij de camper ook voor dagelijks gebruik willen kunnen gebruiken.
 • standkachel: ook vroeg in het seizoen willen Marcel en Gea op pad. Ook de Scandinavische landen is een reisdoel. Hierdoor is het een wens om een standkachel in de bus te hebben.
 • elektra: voor de te gebruiken elektrische apparaten is het noodzakelijk om een extra accupakket in te bouwen. ook moet er een omvormer komen van 12V naar 230V. In de toekomst moet er wellicht een zonnepaneel op het dak komen.ook hier moet rekening mee worden gehouden.
 • driezits zit/slaapbank: af en toe zullen hun dochters meegaan. Hierdoor is een driezits/slaapzitbak een must.
 • slaapplaatsen: minder dan 5 slaapplaatsen is geen probleem. Hun dochters zullen in een tenst slapen.
 • achteruitrijcamera: de camper moet gemakkelijk gebruikt kunnen worden in het dagelijks verkeer. Een achteruitrijcamera is daarom een belangrijke wens.
 • schuifbare slaap/zitbank: voor kleine trips willen Marcel en Gea de fietsen achterin de bus kunnen zetten. Hierdoor moet de slaap/zitbank kunnen schuiven.
 • praktisch: de wens is om zo veel mogelijk natuurlijk licht in de bus te hebben. Hierdoor zullen er extra ramen in de bus gezaagd worden. Daarnaast is het de wens om gebruik te maken van lichte materialen zodat het niet ’te donker’ wordt. Echter… de bus zal veel gebruikt worden dus de kleuren moeten niet te besmettelijk zijn. 
 • design: de bus mag best ‘strak’ zijn. De keuken moet een mooiie en parktische indeling hebben en het liefst een effen kleur. Geen houtmotief. 
 • soort bus: de wens is een kleine buscamper. Marcel en Gea hebben een sterke voorkeur voor een camper o.b.v. een Volkswagen Transporter. Daarbij de volgende wensen:
  Kenmerk Beschrijving Harde eis Voorkeur
  Bouwjaar 2009-2013 (nieuw model) X
  Kilometerstand maximaal 200.000 X
  Kleur divers, voorkeur licht grijs X
  Bumpers Meegespoten in kleur bus X
  Lengte Korte wielbasis X
  Brandstof Diesel/Benzine X
  Vermogen 84 pk, mag ook iets meer zijn X
  Achterdeuren of klep Klep X
  Trekhaak Geen X
  Cruisecontrol Ja X
  Elektrisch bedienbare ramen Ja X
  Airco Ja X
  Stoelen Twee losse stoelen X
  In hoogte verstelbare stoelen en armsteunen Ja X

Uitzoeken materialen 

Ik heb een avond met Marcel en Gea gezeten om aan de hand van stof- en kleurstalen en voorbeelden keuzes te maken in de materialen waaronder vloer, stoffering, type keuken, kleur keuken, verlichting, etc.. Grofweg zijn dit te keuzes die gemaakt zijn: 

Zoekopdracht bus

Op basis van bovenstaande specificaties zijn we op zoek gegaan naar een geschikte bus. Het is deze bus geworden:

Ombouw-projecten

Ieder ombouwproject is uniek. Toch zijn er een aantal stappen in een ombouwproject die telkens terugkomen. Klik hier voor meer informatie over een ombouwproject in het algemeen.